
Szkolenia przygotowujące do pracy w kawiarni
Szkolenia dla początkujących oraz z krótkim stażem kawiarnianym Szkolenie skierowane do osób, które chcą zacząć swoją przygodę z kawą, jak i dla tych, które wcześniej miały już okazję spróbować swoich sił w parzeniu kawy, ale nie czują się pewnie. Zaczynamy od zapoznania się ze sprzętem, na którym będziemy pracować czyli ekspresem oraz młynkiem i jego ustawieniami. Następnie przechodzimy do przygotowana prawidłowego espresso, ustalania odpowiednich proporcji dla kaw z mlekiem oraz skupiamy się na jednej z najważniejszych kwestii, czyli spienianiu mleka. Kładziemy na to duży nacisk, gdyż nawet najlepsza mieszanka kawy na nic się zda, jeśli źle przygotujemy mleko. Podczas ćwiczeń praktycznych uzupełniamy wiedzę o informacje teoretyczne z zakresu pochodzenia kawy i jej historii.


Warsztaty kawowe
Jesteś kawoszem? Zależy Ci na profesjonalnym efekcie w swoim domu? Chcesz przygotowywać prawdziwą kawę jak od baristy? To szkolenia jest dla Ciebie. Nauczymy Cie najważniejszych sztuczek od przygotowania espresso przez spienianie mleka po alternatywne parzenie kawy (tygielek, kawiarka). Wszystko co powinniśmy wiedzieć o kawie “w telegraficznym skrócie”. Koniec ze zwykłą zalewajką.
Szkolenia z Latte Art
Szkolenie z techniki tworzenia rysunków na kawie.


Szkolenia dla osób planujących otwarcie kawiarni
Podstawą sprawnego funkcjonowania kawiarni jest wiedza o kawie, sposobach jej parzenia i propozycjach podania. Dlatego też to szkolenie jest połączeniem klasycznego szkolenia z zakresu przygotowania kawy (patrz szkolenia przygotowujące do pracy w kawiarni) z zagadnieniami praktycznymi na temat prowadzenia lokalu. Poprowadzimy Was od budowania menu ( nie tylko kawowego) poprzez odpowiedni dobór produktów do polecenia odpowiedniego sprzętu. Chętnie udzielimy wszelkich praktycznych rad i odpowiemy na nurtujące pytania przyszłego właściciela kawiarni.
Otwierasz lokal i nie masz możliwości przeszkolić załogi?
Dajemy Ci możliwość “zaopiekowania” się twoją załogą przed otwarciem Twojego lokalu w dwóch etapach.
Przeszkolimy a po szkoleniu zaprosimy za nasz bar podczas normalnego ruchu kawiarnianego, aby osoby szkolące nabierały doświadczenia w obsłudze klienta tak bardzo potrzebnego w Twoim lokalu.
I etap – klasyczne nasze szkolenie dla osób początkujących ( patrz. SZKOLENIA PRZYGOTUWUJĄCE DO PRACY W KAWIARNI:
II etap – przeszkolone osoby wprowadzamy za bar z naszym baristą podczas naszego normalnego ruchu kawiarnianego. W ten sposób osoby poznają funkcjonowanie kawiarni od środka. Przygotowują nie tylko kawę ale cały dostępny asortyment: soki , smoothie itp., a co najważniejsze nabierają tak bardzo potrzebnego doświadczenia i pewności, co przy nowo otwartym lokalu ma kolosalne znaczenie.
*Świadczymy usługi szkoleniowe również w Twoim lokalu.


Funkcjonalna pomoc za barem
Jest tylko jedna szansa, aby zrobić dobre pierwsze wrażenie. Stres i niepewność niedoświadczonych osób pracujących za barem niekorzystnie wpływa na wizerunek kawiarni. My wychodzimy naprzeciw takiej sytuacji i proponujemy swoje usługi w pierwszych dniach otwarcia waszego lokalu. Podczas takiego pobytu jesteśmy z Waszymi pracownikami za barem. Razem z nimi pracujemy , podpowiadamy ,jak dobrze zorganizować pracę, a w szczególności zwracamy uwagę na jakość wychodzących produktów – przede wszystkim kawy:) Podczas naszej obecności za barem pracownicy nabierają pewności siebie , mają większą swobodę przygotowywania dobrej kawy, gdyż mają wsparcie doświadczonego baristy. W przyszłości są lepiej zorganizowani podczas wykonywanych czynności , co przy nawet niewielkim ruchu ułatwia pracę lokalu.